putujte, učite, uživajte, spoznajte, budite sretni...imajte svoj okvir za sećanja

четвртак, 15. март 2018.

ISTANBUL /2.deo/

Meni je najjači utisak ostavio spoj tradicionalnog i savremenog, istoka i zapada, mora i kopna.
Mogu vam ja sad istoriju kuckati dugo, duuugo, ali nema smisla.pisaću vam po neki detalj čisto kao orjentir vremenski i prostorni.










Teodosijev obelisk
Najstariji obelisk u Istambulu smešten je na spinu nekadašnjeg Hipodroma.datira od 1500god pre Hrista a napravljen je u Aleksandriji.Car Konstantin je zahtevao da se Obelisk pošalje u tadašnji Konstatinopolj.
svojom visinom od gotovo 20 metara ostavlja upečatljiv utisak.strane su mu ispisane hujeroglifima...i bla bla čućete puno podataka od vodiča...ali samo zastanite, oslušnite drugi sloj zvukova, ne onaj svagdašnji žamor turista, već zvuk dalekih vremena, zvuk hipodroma, tadašnje moći i načina života...i šta sada kažete?




Ostatak zmijskog stuba
Na samom hipodromu put vas vodi do ostataka zmijskog obeliska koji podseća na upletene zmije.ovaj obelisk je napravljen i donet iz Grčke 479,g pre Hrista kako bi se pokazala moć Konstanitopolja.







Muzej Aja Sofija
A kada dođete do trga Sultanahmet ugledate Sja Sofiju.od 1935godine  to vam je muzej, ali pre toga 916 godina bila je hrišćanska crkva , a 481 godinu džamija.fini  spoj ostataka hrišćanskog ikonopisa i obeležja muslimanske kulture i vere.







plava džamija












čamlidže


a kada pređete most preko Bosfora i nogom stupite na azijsko tlo krećete na čamlidže-poznato izletište, vidikovac, park...i nikako ne propustite ogromne kuvane krompire punjene svim i svačim...





bazilika Cisterna

misterija podzemnog sveta.nekoliko drevnih cisterni koje je izradio car Konstantin Prvi.služile su za skladištenje neophodne vode za Konstantinopolj.




do sledećeg posta






Нема коментара:

Постави коментар